Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40

...
Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40
Коментари Харесай

Официално: Даваме по 40 лева на ден на бежанците от Украйна

Всеки украински жител със статут у нас може да получава по 40 лв. дневно, това съобщи началникът на кабинета Лена Бориславова след съвещанието на Министерски съвет. Заедно с нея бяха и някои министри от кабинета " Петков ".

" България се причислява към европейската протекция, като стартира мерките на Директивата за краткотрайна протекция. Ще се ползва ускорено включване в пазара на труда на украинските жители, с цел да се разреши тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лева дневно ", уточни Бориславова. С тази мярка ще бъде подкрепят и българският туристически бранш, който в създалата се обстановка може да чака отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци , изясни още началникът на кабинета.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че сумата е гласувана по в действителност разноски. Към момента на територията на България има към 30 хиляди жители. До 30 март те би трябвало да се записват за статут за краткотрайно пребиваващи и краткотраен статут на бежанци.

" Всички новопристигащи трябва да се записват по този статут, с цел да може да получават помощта. Тъй като числата се менят на ежедневна база, това ще се обезпечи по действително регистрирани разноски, които Министерството на туризма управлява ", добави Василев.

Междувременно стана ясно още, че България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решние, зад което застава кабинетът, само че не е било обсъждано на днешния Министерски съвет, уточни Лена Бориславова.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР